TNO Bouwinnovatie lab

impuls aan innovatie

Ontmoeting en kennisdeling staan letterlijk centraal in het nieuwe TNO Bouwinnovatie lab ontworpen door GROUP A. De transparante corridor verbindt de testhallen en de laboratoria met een ontmoetingsplek in het hart van het gebouw. Hier ervaar je de dynamiek van activiteiten en toont de kern van TNO’s werkzaamheden zich aan de TU Delft Campus.

Ruimte voor innovatie

Het lab huisvest geavanceerde onderzoeksfaciliteiten om innovaties te ontwikkelen en onderzoek te doen op het gebied van bouwmaterialen, klimaatsystemen en constructies. Hier geven samenwerkende partijen vorm aan oplossingen voor belangrijke maatschappelijke thema’s. Het stimuleren van deze samenwerking en het zichtbaar maken van het werk van TNO vormen het uitgangspunt van het ontwerp.

Open en zichtbaar

Het zichtbaar maken van het werk van TNO begint bij de hoofdentree waar de transparante tussenruimte de drieverdiepingen hoge testhallen met de laboratorium- en kantoorvleugel verbindt. Deze gebouwhoge corridor vormt een ontmoetingsplek met volop daglicht dankzij de dakramen.

Living lab

Het gebouw fungeert ook als een living lab. Met uitsparingen in de modulaire gevel zijn innovatieve gevelproducten eenvoudig te bevestigen en testen. Op het dak is een onderzoeksfaciliteit waar innovatieve gebouwdelen getest worden. De klimaatinstallatie is zodanig ontworpen dat warmtepompen en warmtebatterijen aangesloten kunnen worden op het gebouw zelf.

Duurzaam en circulair

Het gebouw scoort hoog op duurzaamheid. Klimaatkamers van het oude lab zijn hergebruikt en de metalen draagconstructie en aluminium gevelelementen zijn demontabel en herbruikbaar. Ook zijn verschillende maatregelen toegepast om het energieverbruik te verlagen, zoals een lichtdoorlatende gevel die het gebruik van kunstlicht reduceert, een warmtepomp en zonnepanelen op het dak. Zo draag het TNO Bouwinnovatie lab bij aan een duurzame samenleving.

Het door GROUP A ontworpen Bouwinnovatie lab is namens het ASR Dutch Science Park Fund in eigendom van a.s.r. real estate en ontwikkeld door Stone22. Aannemer De Vries en Verburg, nam de realisatie van het gebouw voor haar rekening.

Feiten

Belegger

a.s.r. real estate

Ontwikkelaar

Stone22

Opgave

Nieuwbouw

Locatie

Van Amstelpark 8, TU Delft Campus-Zuid

Oppervlakte

2.700 m2

Start ontwerp

December 2018

Start bouw

April 2020

Opgeleverd

Februari 2021

Fotografie

Ossip van Duivenbode

De makers van dit project

Folkert van Hagen

Folkert van Hagen

folkert@groupa.nl Architect | Partner

Chris Woltjes

Chris Woltjes

chris@groupa.nl Architect | Projectleider

Perry Klootwijk

Perry Klootwijk

perry@groupa.nl Architect | Projectleider

Brigitte van der Tuin

Brigitte van der Tuin

brigitte@groupa.nl Interieur architect

Mindaugas Arlauskas

Mindaugas Arlauskas

mindaugas@groupa.nl Architect

Hala Abi Saad

Hala Abi Saad

hala@groupa.nl Architect | Stedenbouwkundige

Boyuan Shi

Boyuan Shi

boyuan@groupa.nl Architect

Jos Overmars

Jos Overmars

jos@groupa.nl Architectural engineer | Projectleader

Externe betrokkenen

Constructeur

IMd Raadgevende Ingenieurs

Adviseur

Nieman Raadgevend Ingenieurs

Aannemer

De Vries en Verburg

Stedenbouwkundige

PosadMaxwan

This site is registered on wpml.org as a development site.