Teaching Lab TU Delft

proeftuin voor docenten

Een klein, geel, driedimensionaal kunstwerk van Krijn de Koning, door de eigenaar zelf aan te passen, diende als inspiratie voor het ontwerp van het Teaching Lab TU Delft. Het resultaat is een ruimtevullend ‘meubel’ – net als het kunstwerk uitgevoerd in monochroom geel – geplaatst in de relatief smalle maar hoge hal van het voormalige Composietenlab. Het Teaching Lab is een plek speciaal ingericht voor onderwijsontwikkeling. Docenten kunnen er experimenteren met hun onderwijs, ervaringen delen en samenwerken met collega’s.

Onderwijs ontwikkelt zich voortdurend, in een steeds sneller tempo. Universiteiten en hogescholen zijn daarbij voortdurend op zoek naar hoe zij zich kunnen onderscheiden. TU Delft loopt voorop in deze zoektocht naar onderwijs dat het beste aansluit bij een alsmaar sneller veranderende samenleving. Docenten en studiebegeleiders worden hierbij aangespoord om op deze ontwikkeling passende – educatieve – antwoorden te onderzoeken, te testen en te formuleren. De wens om voor deze experimenten een fysieke proeftuin te realiseren, vormde de aanleiding tot oprichting van de Teaching Academy met als thuisbasis het Teaching Lab.

GROUP A heeft deze wens vertaald naar een ‘stand-alone’ meubelelement dat op ingenieuze wijze de bestaande hal organiseert en een viertal vloerniveaus verbindt. Op ingenieuze wijze organiseert het meubel de bestaande hal en verbindt het een viertal vloerniveaus. De ruimtes in het meubel zijn naar wens gemakkelijk anders op te stellen of te schakelen door het flexibele meubilair en met behulp van taatsdeuren. Zo kunnen op het begane grond podium pop-up studio’s worden ingericht met behulp van speciaal ontworpen meubilair. Compacte werkbladen en bankjes kunnen op de podiumrand worden opgesteld, en koppelbare akoestische scheidingswandjes kunnen in een grid van vloerpotten in de podiumvloer worden geplaatst.

De constructie van het vrijstaand meubel bestaat uit een staalskelet dat rondom bekleedt is met geelkleurig OSB-plaat. Om bouwfysische- en gebruiksredenen zijn verschillende vlakken afgewerkt in geel gekleurde contrasterende materialen. Zo zijn vilt, geperforeerd gipsplaat en tapijt toegepast als akoestische vlakken, hpl als afwerking van de pantry, en in kleur gespoten magnetisch staalplaat als ‘whiteboards’.

Het Programma van Eisen gaf ten aanzien van de invulling van het Lab een summiere omschrijving, hetgeen bewust ruimte liet aan de verbeelding van de architect. Voor GROUP A aanleiding om dit in het oog springende meubel te ontwerpen dat gebruikers faciliteert en – mede door zijn gele kleur – stimuleert in een voortdurende zoektocht naar innovatieve onderwijsvormen.

Feiten

Opdrachtgever

TU Delft, Facilitair Management en Vastgoed

Opgave

Herinrichting onderwijsgebouw

Locatie

Landbergstraat 19, Delft, NL

Oppervlakte

813 m²

Functie

Onderwijs en onderzoek

Start ontwerp

Juni 2016

Start bouw

Maart 2017

Opgeleverd

September 2017

Fotografie

Digidaan

Awards

Blueprint Awards 2018 – Eervolle vermelding

De makers van dit project

Folkert van Hagen

Folkert van Hagen

folkert@groupa.nl Architect | Partner

Lolke Ket

Lolke Ket

lolke@groupa.nl Architect | Projectleider

Birgitta Rottmann

Birgitta Rottmann

birgitta@groupa.nl Architect | Projectleader

Ajay Saini

Ajay Saini

Zhan Wang

Zhan Wang

zhan@groupa.nl Designer

Externe betrokkenen

Aannemer

Groenendijk

Constructeur

Aronsohn

Adviseur bouwfysica

DGMR

Installatie adviseur

Royal Haskoning

This site is registered on wpml.org as a development site.