Smederij NDSM

toonbeeld herbestemd industrieel erfgoed

Het NDSM-terrein is het historische restant van de grootste scheepswerf van Amsterdam. Het rijksmonument de Smederij bestond uit een hoofdloods uit 1909 en vijf kleinere puntloodsen en is onderdeel van de voormalige werkplaatsen op deze werf. GROUP A heeft het complex in opdracht van Mediawharf Monumenten getransformeerd tot een stoer hotel en een inspirerende werkomgeving.

De totale transformatie startte in 2009 met de herbouw van de vier puntloodsen. Opgeleverd in 2014 en nu verhuurd aan oa Red Bull. De loodsen verkeerden in dermate slechte staat dat besloten werd ze te slopen en opnieuw op te bouwen, waarbij de stalen dakspanten zijn hergebruikt. Door het toevoegen van karakteristieke hoge schuifdeuren in de NDSM kleur blauw, is de herkenbare industriële sfeer van de werf behouden.

Voor de transformatie van de hoofdloods, een hal van 36 bij 45 meter, is het metselwerk aan de buitenkant intact gelaten en schoongemaakt. Waar metselwerk ontbrak is een vak dichtgezet met andere authentieke stenen. Verdiepingshoge ramen zijn geplaatst waar dit voor de nieuwe kantoorfunctie nodig was. Binnen is het industriële karakter bewaard gebleven door de monumentale staalconstructie te behouden. De kolommen en spanten zijn schoon gestraald en niet nabehandeld. Hetgeen een stoer contrast vormt met het nieuwe witte interieur. Het hoge atrium met oude loopkraan en de robuuste houten tribune-trap vormen het hart van de hoofdloods, waar men elkaar ontmoet. Daglicht dringt door tot op de begane grond, mede door het sheddak, en geeft het interieur een licht en ruim gevoel. Een industriële stalen buitentrap met terras op de 1e verdieping wordt gebruikt door Greenpeace Nederland, één van de huurders van de getransformeerde Smederij.

Het Double Tree by Hilton Hotel is op de plaats gekomen van de puntloods die tegen de hoofdloods stond. Uit stedenbouwkundig oogpunt vroeg dit project om een alzijdig ontwerp met verhoogd element, waardoor stad en werf visueel beter verbonden werden. Door het dak van de puntloods zo’n 30 m op te tillen, is een slanke toren ontstaan, wat zorgt voor een sterk baken op de NDSM-werf.

Deze transformatie brengt de Smederij weer tot leven en geeft het oude monument weer een ziel. De combinatie van oud en nieuw en licht en donker staal maakt de Smederij tot een nieuwe inspirerende plek voor Amsterdam om te werken en te verblijven. Een toonbeeld van herbestemd industrieel erfgoed ingevuld met eigentijdse kantoorruimtes en een hotel.

Feiten

Opdrachtgever

Mediawharf Monumenten bv

Opgave

Herbestemming rijksmonument

Locatie

NDSM-plein 20-38, Amsterdam, NL

Oppervlakte

8.412 m²

Functie

Kantoren, hotel en horeca

Start ontwerp

Mei 2007

Start bouw

Februari 2009

Opgeleverd

Juli 2014

Fotografie

Digidaan / Marcel van der Burg

BREEAM label

‘Good’

De makers van dit project

Adam Visser

Adam Visser

adam@groupa.nl Architect | Partner

Maarten van Bremen

Maarten van Bremen

maarten@groupa.nl Architect | Partner

Jos Overmars

Jos Overmars

jos@groupa.nl Architectural engineer | Projectleader

Suzanne Linders

Suzanne Linders

Nir Goldberg

Nir Goldberg

Silvio Carta

Silvio Carta

Andrea Gianotti

Andrea Gianotti

Externe betrokkenen

Aannemer

IBB Kondor

Projectmanagement

Biesterbos Planontwikkeling bpo

Adviseur

Hiensch Engineering

Bouwkundig ingenieur

dioCON

Aannemer

Installatietechniek Raalte

Aannemer

Rijndorp Installaties bv

This site is registered on wpml.org as a development site.