Aramco Overseas Company

samenspel tussen glas en hout, open en gesloten

Recentelijk is Aramco Overseas Company (AOC) verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor in Den Haag. Het nieuwe kantoor, een bestaand pand uit de jaren tachtig, moest volledig heringericht worden. Na een ontwerpselectie is GROUP A in maart 2009 geselecteerd voor deze herinrichting.

Voor AOC was een snelle ontwerp- en afbouwtijd belangrijk. Na een korte en intensieve ontwerpperiode werd, samen met Verwol Projectafbouw, begonnen met de herinrichting. Mede door de intensieve samenwerking tussen opdrachtgever, architect en afbouwer kon het project in slechts twaalf weken worden uitgevoerd. Hierdoor kon AOC in augustus, volgens plan, verhuizen naar hun nieuwe hoofdkantoor.

De opgave waar GROUP A zich voor gesteld zag bestond uit het versterken van het nogal onopvallende bestaande kantoor, door middel van een nieuw interieur. Het ontwerp van GROUP A maakt daarom gebruik van de meest herkenbare onderdelen van het bestaande gebouw, maar weet tegelijkertijd een nieuwe identiteit te creëren. Deze identiteit bouwt voort op de bijzondere culturele achtergrond van AOC, een dochteronderneming van de Saudische oliemaatschappij Saudi Aramco. In het interieur wordt gerefereerd aan deze Arabische achtergrond, onder meer door gebruik te maken van geabstraheerde patronen, kleuren en materialen die typerend zijn voor de Arabische architectuur. Het gebouw bestaat uit twee vleugels van elk vijf verdiepingen rond een centraal atrium. Het ontwerp van GROUP A versterkt de functie van het atrium als hart van het gebouw en vult tegelijkertijd het uiterst rationele ontwerp verder in. Grote hangende kubusvormige lichtelementen geven maat aan de ruimte en zorgen voor een warm lichtbeeld. Verdiepinghoge spiegels in wat voorheen blinde inkassingen waren zorgen voor onverwachte visuele relaties van boven naar beneden. Een meanderend receptiemeubel verbindt de verschillende functies en plekken in het atrium en leidt bezoekers. Het concept voor de kantoren op de verdiepingen is gebaseerd op een combinatie van klassieke cellenkantoren en informele “open vloer” kantoren. Per verdieping zorgt een doorlopend houten gangmeubel over de volle lengte van het gebouw voor een natuurlijke samenhang. Naast de toegangen naar de cellenkantoren zijn hierin ook kastruimtes, garderobes en zitjes opgenomen. De overige wanden bestaan voornamelijk uit glas, voorzien van een abstracte half-transparante print. Dit samenspel tussen glas en hout, open en gesloten, is zo ontworpen dat daglicht zo diep mogelijk op de verdiepingsvloeren kan doordringen. De betonnen constructieve schijven, die op een aantal plekken zichtbaar zijn, zijn bekleed met stoffen panelen, als grote schilderijen. Collectieve functies, zoals de op iedere verdieping ingerichte breakoutruimtes, zijn langs het atrium gesitueerd. Op de begane grond is een aantal bijzondere functies opgenomen, zoals een restaurant, een expositieruimte en een islamitische gebedsruimte.

Verwol was vanaf de start van de herinrichting bij het project betrokken als coördinerend projectafbouwer, en heeft de werkzaamheden als totaalproject uitgevoerd. Het bedrijf heeft onder meer 800m2 Clearvision enkelglas wanden gedeeltelijk voorzien van folie print, alsmede 1600m2 metal stud wanden, 5500m2 Ecophon Focus systeemplafonds en diversen soorten vloerbedekkingen geleverd. Ook heeft het bedrijf divers maatwerk verzorgd, waaronder een receptiebalie, kasten, uitgiftebuffetten in het restaurant, pantry’s en zitbanken. Multifunctioneel zijn de gangscheidende ruimtelijk objecten, die tevens dienen als kastenwanden, en die zijn afgewerkt in eiken fineer. Voor de afwerking van het maatwerk is veelal gekozen voor eiken- en notenfineer en hoogglans spuitwerk.

Door de positieve samenwerking tussen AOC, GROUP A en Verwol was het mogelijk om op korte termijn een bijzonder resultaat neer te zetten.

Feiten

Opdrachtgever

Aramco Overseas Company

Opgave

Interieur

Locatie

Scheveningseweg, Den Haag, NL

Oppervlakte

6.200 m²

Functie

Kantoor

Start ontwerp

Maart 2009

Start bouw

Mei 2009

Opgeleverd

Augustus 2009

Opdrachtgever

Scagliola/Brakkee

De makers van dit project

Folkert van Hagen

Folkert van Hagen

folkert@groupa.nl Architect | Partner

Lolke Ket

Lolke Ket

lolke@groupa.nl Architect | Projectleider

Maarten Lever

Maarten Lever

maartenlever@groupa.nl Architect | Projectleider

Pia Fischer

Pia Fischer

pia@groupa.nl Architect | Projectleider

Engin Kinsiz

Engin Kinsiz

Eveline van den Berg Jeths

Eveline van den Berg Jeths

Valerie Koppelle

Valerie Koppelle

Externe betrokkenen

Ontwikkelaar

Jones Lang LaSalle

Constructie

Broersma bv

Aannemer

Verwol

This site is registered on wpml.org as a development site.