Maak kennis met… #24 | Sebastian Bok

In de serie ‘Maak kennis met…’ geven medewerkers van GROUP A antwoord op een aantal vragen over hun werk en privéleven. Deze keer is het de beurt aan Sebastian Bok. Sebastian woont in Rotterdam en is afgestudeerd aan de TU Delft. Sinds juli 2020 werkt hij als architect aan diverse projecten bij GROUP A, onder andere aan een prijsvraagplan voor een nieuw metro station in München en aan het gemeenschapshuis Den Herd in Bladel.

De ontwerp opgave waarin ik me kan uitleven is  
Een complexe opgave waar je met een groot team aan werkt. Simpele oplossingen vinden voor complexe problemen is voor mij een drijfveer. De complexiteit van een grote opgave begrijpen en abstraheren naar één tekening of conceptschets, is daarbij essentieel. Werken in een groot team met verschillende persoonlijkheden en meningen is ontzettend leuk. De beste ontwerpen komen tot stand door met elkaar te overleggen, discussiëren en filosoferen. En daarbij is het fijn om als jonge ontwerper in een groot team te werken waar je continu van elkaar leert.

Als een project af is ben ik
Trots op het resultaat. Met het team ben je telkens opzoek naar betere oplossingen. Nadat je afstand hebt genomen van een project zijn er altijd nieuwe ingevingen. Kon dit niet beter of anders? Een ontwerp is nooit klaar. Soms is het de kunst om ergens een punt achter te durven zetten en trots te zijn op wat er staat. Zolang ik tijdens het proces 100% achter de ontwerpkeuzes sta en de ontwerpgedachte van het grotere geheel tot in de details zichtbaar is, ben ik blij.

Met deze architect zou ik graag eens een goed gesprek willen hebben
Rem Koolhaas. In het bijzonder als onderzoeker en lecturer. Een leuke kijktip is een documentaire van rond de eeuwwisseling waar hij onderzoek doet naar de verstedelijking van Lagos, een megastad in wording. Erg interessant!

Als ik mocht kiezen dan zou ik graag wonen in
Mijn zelf ontworpen woning in een hoge toren aan de Maas! Mensen klagen vaak over het gebrek aan een tuin als men in hoogbouw woont. Ik zou tevreden zijn met een kleinere buitenruimte hoog boven de grond mits de stad beschikt over een breed aanbod aan kwalitatieve publieke ruimtes. Het woongebouw moet ook goede collectieve voorzieningen hebben zoals een gedeeld dakterras of publieke bar. Het publieke domein van een stad is voor jonge mensen bij uitstek belangrijk. In het park, op een plein of bij een poppodium ontplooien wij onszelf en ontmoeten leeftijdsgenoten. Als architect bij GROUP A draag ik graag bij aan nieuwe torens met een publiek/collectief programma dat voor iedereen toegankelijk is.

Het mooiste materiaal om te verwerken in een ontwerp is
Duurzame, natuurlijke en circulaire materialen. Het zou de ambitie moeten zijn om deze materialen in ieder project toe te passen. Als wij als samenleving, met het oog op de klimaatverandering, de ambitie hebben om te wereld te verduurzamen dan is het toepassen van natuurlijke materialen het beste voor een ontwerpopgave. Een nuance is dat duurzaamheid ook betekent dat een materiaal of product lang meegaat. In dat perspectief kunnen afgeschreven gebouwen of onderdelen ook hergebruikt worden. Dat is dan niet in materialistische zin ‘natuurlijk’ maar de gedachte is ‘natuurlijk’. Iets van waarde gooi je niet zomaar weg.

De grootste ambitie in mijn werk is
Het ontwerpen van tijdloze architectuur. Een tijdloos ontwerp is iets dat voor meerdere generaties een sociale betekenis heeft. Die betekenis hoeft niet altijd hetzelfde te blijven. Voor de ene generatie kan een ontwerp iets heel anders betekenen dan voor de andere. Denk bijvoorbeeld aan de vele transformatie-opgaven in binnenstedelijke havens. Ongebruikte loodsen die fungeerden als opslag voor koopwaren worden in rap tempo omgetoverd tot moderne lofts. Als het initiële ontwerp, dergelijk nieuw gebruik kan faciliteren zonder al te veel aanpassingen, is het wat mij betreft tijdloos. Trendgevoelige gebouwen kunnen dat vaak niet. Een gebouw moet niet alleen voor één specifieke gebruiker zijn ontworpen maar ook voor toekomstige gebruikers. Gebouwen met een multifunctioneel karakter blijken vaak het meest tijdloos.

Op een vrije zaterdagmiddag ga ik
Naar buiten en lees ik een boek op de bank. Momenteel splits ik mijn weekend op in twee delen. Op zaterdag ga ik lekker naar buiten om bijvoorbeeld een visje te eten op de markt en lekker onder de mensen te zijn. Andere dagen waai ik uit op het strand of duik ik de natuur in om de stadsdrukte te ontsnappen. Zondag blijf ik vaak thuis om rustig een boek te lezen en mezelf ‘headspace’ te geven. En het huis op orde brengen. Zo rol ik weer fris het begin van de week in!

Terug naar het overzicht
This site is registered on wpml.org as a development site.