23 februari start de serie events ‘Carbon Stories’

Volgend op ‘Het Grote CO2 Debat’ organiseren CARBONLAB – GROUP A, Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) en het KeileCollectief het debat ‘Carbon Stories: Klimaatpositieve materialen’. Deze avond zoomen we samen met architecten en stakeholders uit de bouwsector in op het thema materiaalinnovatie in de bouw. Hoe kunnen we de transitie naar klimaatpositief bouwen versnellen?

‘Carbon Stories’ onderzoekt met alle disciplines uit de bouw welke (systeem)veranderingen er nodig zijn om tot een klimaatpositieve gebouwde omgeving te komen. Het komende jaar zal er op verschillende manier aandacht aan dit onderwerp worden besteed. Per editie kijken we door een andere bril naar de vraag hoe de bouwsector haar CO2-uitstoot kan reduceren. Deze editie zoomt in op wat klimaatpositieve materialen in dat krachtenveld kunnen betekenen.

Sprekers delen hun perspectieven op systemische materiaalinnovatie. Gedreven door de vraag ‘Hoe kunnen we de transitie versnellen?’, bespreken we de mogelijkheden en uitdagingen van klimaatpositieve materialen. We hebben immers nog maar 7 jaar te gaan om de doelstelling van het Parijs Akkoord van 2030 te behalen. Wat is de opgave om binnen 1,5 graad opwarming te blijven? Welke rol kunnen materialen daarin spelen en welke ketens zijn daarvoor nodig? Wat is er al mogelijk en wat ligt binnen handbereik? Hoe krijgen we iedereen mee op een betekenisvolle manier en een relevante schaal?

De serie ‘Carbon Stories’ volgt op ‘Het Grote CO2 Debat’ dat op 10 november 2022 plaats vond in het Keilepand. In het gesprek over de (on)mogelijkheden van een klimaatpositieve gebouwde omgeving, kwamen de perspectieven van de ontwerper, financier, ontwikkelaar, bouwer, consultant en materiaalleverancier aan bod. Met ‘Carbon Stories’ diepen we het CO2 vraagstuk, bouwsector breed, uit in een serie thematische bijeenkomsten.

Carbon Stories: Klimaatpositieve materialen
23-02-2023, 19:30-21:30
Keilezaal, Keilepand
Moderator: Geert Maarse
Voertaal: Engels

Programma

Welcome
Saskia van Stein, Algemeen en artistiek directeur Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Introductie
Willem van Genugten, aanjager van CARBONLABGROUP A

Keynote
Vincent van der Meulen, Partner Kraaijvanger
Vincent werkt aan een grote verscheidenheid aan gebouwen met maatschappelijke impact. ‘Bouwen met een positieve footprint’ is de methode die Kraaijvanger heeft ontwikkeld om gebouwen te maken die de wereld ecologisch een betere plek maken. Ze delen deze methode om zoveel mogelijk architecten, bouwers, producenten, gemeentes en vooral ook opdrachtgevers het gereedschap te geven om radicaal duurzame gebouwen te maken.

Sprekers
Allison Dring
, CEO en medeoprichter Made of Air, Berlijn, Duitsland
Made of Air is producent van CO2 negatieve materialen voor toepassing in de gebouwde omgeving en consumentenproducten. Ze is een ervaren ondernemer en architect, in het initiëren en toepassen van klimaat innovaties in concrete toepassingen in gebouwen.

Lucas de Man, Directeur Biobased Creations
Creator, TV presentator en directeur van Company New Heroes en Biobased Creations. In de afgelopen 15 jaar creëerde Lucas meer dan 100 projecten in 25 landen. Hoe divers te disciplines ook zijn (theater, film, boeken, podcast, installaties), ze gaan allemaal over veranderende waardesystemen.

Thomas Wellink, Senior Adviseur Duurzaam & Innovatief Bouwen RVO
Naar een circulaire bouweconomie die bijdraagt aan ieders welzijn. Hier en daar, nu en later. Dagelijks werkt Thomas met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan de uitvoering van beleid en het creëren en optimaliseren van de juiste randvoorwaarden om invulling te geven aan de verduurzamingsopgaven. Een complexe opgave waar hij met veel passie, verbeeldingskracht en in verschillende samenwerkingen aan werkt.

Norbert Schotte, Initiatiefnemer Gideon
Duurzame innovator by day en Gideon by night. Als één van de initiatiefnemers van de Gideonsbende staat hij voor het versnellen van de transitie naar een duurzame en gezonde gebouwde omgeving. Norbert spreekt over maatschappelijke ontwikkelingen waar hij zich zorgen om maakt, maar in plaats van de rol van omstander heeft hij een duidelijke visie over de verantwoordelijkheid die ieder individu heeft. Door zijn onzekerheden te delen en handelingsperspectieven voor te stellen prikkelt hij beleidsmakers, ontwerpers en ontwikkelaars tot fundamentele transitie van de bouwsector.

Daniel Egger, Hoofd Projectontwikkeling Neustark, Bern, Zwitserland
Daniel is verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop van Neustark’s CO2 verwijdering en opslag projecten, zoals in gerecycled beton. Daarvoor was hij CCO bij Climeworks, verantwoordelijk voor de opbouw van de markt voor permanente CO2 verwijderingskredieten.

Wouter Moorlag, Cluster Manager Building Innovation TNO
Wouter en zijn teams van experts helpen leveranciers, aannemers, ingenieurs en overheden te innoveren in de gebouwde omgeving door een multidisciplinaire toepassingsgerichte aanpak te combineren met diepgaande wetenschappelijke kennis op meerdere gebieden: duurzame & circulaire bouwmaterialen, constructieve & brandveiligheid en digitalisering & industrialisatie.

Kom je ook? Reserveer hier je gratis ticket.

Terug naar het overzicht
This site is registered on wpml.org as a development site.